
Rahim ağzı yarası oldukça sık yaşanan bir sorundur. Öyle ki kadınların neredeyse %50’si yaşamlarının bir döneminde bu jinekolojik problemle karşılaşıyor. Bu nedenle tüm kadınların servisit rahatsızlığı hakkında bilgi sahibi olması, belirtileri öğrenmesi gerekiyor. Aynı zamanda bu rahatsızlıktan korunmak için alınması gereken önlemler de bilinmelidir. Tamamını sizlere aktaracağız. Öncelikle belirtilerden başlayalım.
Yazı İçeriği
Rahim Ağzı Yarası Belirtileri Nelerdir?
Maalesef rahim ağzı yarası rahatsızlığın teşhisi çoğu zaman farklı bir nedenle yapılan jinekolojik muayene esnasında konuyor. Nedeni ise spesifik şikayetlere neden olmamasıdır. Belirtiler diğer pek çok farklı hastalık ile benzerlik gösteriyor. Genellikle enfeksiyona bağlı olarak gelişen bu hastalık rahim ağzı dokusunda iltihaplanmaya yol açıyor. Rahatsızlığın belirtilerini ise kısa bir liste halinde aktarabiliriz:
- Adet kanamasının bitimini takiben ortaya çıkan vajinal akıntı
- Anormal vajinal kanama
- Vajinada kaşıntı ve yanma olması
- Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
- İdrar yaparken yanma hissi
- Bel bölgesinde ağrı
Çoğunlukla hafif vakalarda bu belirtiler yaşanmaz. Bu nedenle rutin jinekolojik muayeneler önemlidir.
Rahim Ağzı Yarası Tedavi Yöntemleri
Hastaya rahim ağzı yarası teşhisi konmasının ardından sıklıkla uygulanan tedaviler halk arasında dondurma tedavisi ve elektrik tedavisi olarak adlandırılıyor. Bu tedavilerle ilgili merak edilenleri hemen aktaralım.
İlginizi çekebilir –> Histerektomi ameliyatı
Dondurma Tedavisi
Kriyoterapi olarak adlandırılan bu yöntem koter metoduna nazaran daha az ağrılı olur. Aynı zamanda daha az oranda nedbe dokusunun oluşmasını sağlıyor olması da önemlidir. Servikal kanalda herhangi bir daralmaya yol açmayan bu yöntem özel tıbbi bir cihazla gerçekleştirilir. Bu cihazın uç kısmının temas ettiği bölge donar. Yaklaşık olarak 10 dakika gibi gayet kısa bir süre içerisinde tamamlanan bu yöntem öncesinde anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaz. Hastaya acı veren bir işlem olmadığını söyleyebiliriz.
Elektrik Tedavisi
Koter yöntemi bu rahatsızlığın tedavisinde uygulanan en eski tekniklerden biridir. Kaleme benzeyen özel tıbbi bir cihaz ile uygulanan yöntemde elektrik akımı yardımı ile ısı elde edilir. Bu ısı ile dokunun tahrip edilmesi hedeflenir. Hafif düzeyde bir ağrıya neden olabilen koter yönteminin aynı zamanda rahim ağzı kanalında tıkanmaya yol açma riski de bulunuyor. Bu riskler nedeniyle en son tercih edilen tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz.
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Oluşur?
Cinsel yolla ya da kan yoluyla bulaşan HPV virüsü, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenidir. Bununla birlikte fazla sayıda doğum yapmak da risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar tütün ürünleri kullanımının da riski artırdığını ortaya koyuyor. Bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlere bağlı olarak zayıf olması pek çok kanser türü gibi rahim ağzı kanseri riskini de güçlendirir.
Rahim Ağzı Yarası Neden Olur?
Henüz rahim ağzı yarası nedenlerinin tam olarak bilinemediğini belirtebiliriz. Ancak bazı unsurların bu problemin gelişmesinde etkili olduğu biliniyor. Bu unsurlar şöyledir;
- Hormonal değişimler
- Enfeksiyonlar
- Çok sık cinsel ilişkiye girmek
- Bazı kimyasal faktörler
Elbette hastalığın tedavisinde, altta yatan unsurun belirlenebilmiş olması büyük önem taşır. Kadınlarda servisite neden olan organizmalardan 3’ü çok önemlidir. Bunlar;
- Klamidya
- Gonore
- Trikomonas
Servisit Tanısında Kullanılan Testler
Şayet rahim ağzı ileri seviyede anormal bir görüntüye sahipse biyopsi yapılması gerekebilir. rahim ağzının ışık altında detaylı bir incelemeden geçmesini sağlayan kolposkopi işleminin yapılmasına da ihtiyaç olabilir. Bununla birlikte hastaya smear testinin yapılmasına da ihtiyaç olabilir. Smear testi ile serviks kanserinin erken dönemde anlaşılması mümkün olabiliyor. Bu nedenle söz konusu test tüm kadınlar tarafından düzenli olarak yaptırılmalıdır. Bu sayede rahim ağzı yarası durumunda hastalığın erken tanısı mümkün olabilir ve derhal tedavi aşamasına geçilir.
Bilginiz olsun –> Rahimde polip
Servisitten Korunmak İçin Önlemler
Kadınların rahim ağzı yarası sorunundan korunmak için alabileceği önlemlere şu örnekleri verebiliriz:
- Çok sayıda cinsel partnere sahip olmaktan kaçınılmalı
- Şayet cinsel partnerde gonore belirtileri mevcutsa hemen bir hekime başvurulmalı
- Vajinal akıntıdaki herhangi bir değişiklikte kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmeli
- Yılda 1 defa rutin jinekolojik muayeneler aksatılmamalı
- Parfümlü tampon, ped, vajinal deodorant gibi ürünler kullanılmamalı
Servisit hastalığı hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Diğer makalemiz:
Adet söktürücü ilaçlar
Yorum Yapabilirsiniz